Jaký je rozdíl mezi šetřením a investováním?

Jaký je rozdíl mezi šetřením a investováním?

 

Investice jsou čím dál více populární téma a není tomu tak náhodou. Proč? Populaci stále více začíná docházet, že budoucnost z hlediska financí je velmi nejistá. Po všech eskapádách státního sektoru je vidět, že se nemůžeme na státní příspěvky či starobní důchody v budoucnu spolehnout. 


Mnohdy je to i velmi těžko představitelné přemýšlet v současných 20, 30, 40 letech, co se bude dít v době, kdy budeme chtít odejít z pracovního procesu a už si jen užívat. Právě samotný čas nás v tomhle směru omezuje, ale na druhou stranu pokud ho máme, je to pro nás velká výhoda. Nazval bych to dvousečnou zbraní. Mladý člověk si chce koupit hezké věci a užít plno zážitků, dokud přece může… Z mého pohledu je v tomhle ohledu potřeba najít jakousi rovnováhu, která splní jak užívaní mladých let, tak myšlení na léta pozdější.

 

  1. Dejme si pár otázek: 

    1. Jak chci, aby se dařilo mému JÁ za 20-30 let? 
    2. Chci, abych se měl lépe než dnes, a nebo stále stejně?
    3. Co mi přinese vybudovaná renta ve výši mého platu?

Pro představu uvedu příklad, jak vybudovat rentu 40.000 Kč/měs.:

Pro takovou částku budeme muset mít v kapitálovém majetku něco kolem 8 mil. Kč. Určitě si říkáte, že je nemožné takovou částku našetřit. A je to tak. Z průměrných příjmů v ČR nelze odložit 22 500 Kč/měs., když máme rodiny, hypotéky a další náklady. Slovo šetření zde opravdu nemá své místo. 

1.  Šetření: Odkládání úspor za účelem pozdějšího výběru - bez jakéhokoliv zhodnocení.


2. Investování/zhodnocování: Vložení financí do investičního záměru za účelem zvýšení hodnoty vložených prostředků.

Jedinou cestou, která se zde nabízí (pokud nezačneme podnikat), je pravidelné investování a účelné zhodnocování. Pokud totiž budeme počítat s průměrným zhodnocením 7 % ročně, dopočítáme se k závěru, že na zmíněnou konečnou částku už nepotřebujeme odložit 22.500 Kč/měs, ale pouze 7.000 Kč/měs.

To už je mnohem reálnější, že? :)

Na závěr bych chtěl říct, že situace z hlediska budoucích financí se týká nás všech. Nelze tomu utéct, nelze to hodit za hlavu, protože se jedná přímo o nás za pár let. Necháme to na druhých schopných lidech ve státním sektoru, a nebo to vezmeme do vlastní režie..?

 

Jan Vyhlíd, Explicit Invest



Zlepšujte svou finanční gramotnost

a dostávejte Explicit News pravidelně

Pohlídám za vás trendy na trhu a informuji o příležitostech jako první. No spam.

Podobné články: