Jak poskládat rodinný rozpočet na cestě k finanční nezávislosti?

Jak poskládat rodinný rozpočet na cestě k finanční nezávislosti?

Hlavním cílem finančního plánu, který s klienty vytváříme, je finanční nezávislost. Lidé chtějí dosáhnout stavu, že nebudou závislí na státu, rodině, či kontinuální práci ve vysokém věku. Jak jsem si však všimla, na začátku spolupráce si často nevěří, že se k tomu můžou sami dopracovat. Přitom stačí jen aktivně věnovat pozornost rodinnému rozpočtu a investovat.

 

Na prvních konzultacích se setkávám s klienty, kteří buď umí šetřit, ale nevědí, co s penězi dál, aby jim je nepožírala inflace na spořících účtech a stavebních spořeních, nebo žijí od výplaty k výplatě a chtějí to změnit. V prvním případě se pobavíme o cílech, nastavíme a důkladně si vysvětlíme investiční plán, a pak už si jen klient zadá trvalé příkazy a zvesela investuje. Jsme mu samozřejmě i nadále k dispozici k servisnímu poradenství a na upravování finančního plánu podle aktuální situace. 

 

V tom druhém případě jdeme společně do hloubky ohledně fungování rodinného rozpočtu. Pojďme se tedy podívat, jak převzít kontrolu nad svými financemi, a tím dát vale krysímu závodu od výplaty k výplatě. 

 

Sledování výdajů

 

Základem všeho je sledování svých výdajů. Udělejte si to co nejsnazší a stáhněte si aplikaci do telefonu. Já osobně využívám Domácí finance jednoduše (Easy home finance), majitelé iPhone preferují Spendee (zdarma pro základní funkce). Možností je samozřejmě více, ale s těmito aplikacemi mám osobní zkušenost. Kdo nevlastní chytrý telefon, poslouží excel v PC nebo sešit a tužka - možnosti porážejí všechny výmluvy.

 

Rozpočet

 

Díky sledování výdajů dostaneme data pro přesnější plánování. Do prvního rozpočtu sepište všechny fixní (nájem, telefony, energie, pojištění, úvěry…) a variabilní výdaje (jídlo, zábava, oblečení, drogerie, benzin…). Následně si připište, za co chcete ten měsíc utrácet, kolik chcete šetřit a investovat v souladu s plánem. Doporučuji neopomenout kategorii “já”, ať se zbytečně neškrtíte, což by vás mohlo do budoucna demotivovat, a kategorii “nečekané výdaje”, protože přesný rozpočet do nuly se vám povede málokdy, tak ať nemusíte sahat do rezerv.

 

Rozpočet máte, ale co to? Výdaje a příjmy nesouhlasí? Něco chybí nebo přebývá? Tak se mrkněte znovu a proškrtávejte zbytné výdaje, v opačném případě přidávejte peníze do rezerv nebo investic. Peníze bez jasného úkolu se snadno zakutálejí pryč. Proto se nevyplácí šetřit až z toho, co zbyde.

 

Sestavení prvního rozpočtu trvá nejdéle, další měsíce budete i díky sledování výdajů rychlejší a přesnější. Ano, rozpočty si revidujte. Ne všechny výdaje se opakují každý měsíc a stejně tak cíle a potřeby se mění.

 

Bojujete-li s tím, že vás pravidelně “překvapí” větší výdaj, který není každý měsíc, ale mohli jste ho naplánovat (Vánoce, daně, narozeniny, roční pojistné, dovolená, tramvajenka…), udělejte si roční rozpočet. Vezměte kalendář do ruky a napište si ke každé události částku, která vás čeká. Tu pak vydělte počtem měsíců, kolik vám do tohoto výdaje zbývá. Číslo, které vám vyjde, jsou peníze, které si stačí dávat každý měsíc stranou a snadno na velký výdaj naspoříte. Po malých částkách to nebolí

 

Neokrádejte se

 

Lidé často dělají na cestě k nezávislosti jednu chybu. Upřednostňují krátkodobé požitky před dlouhodobými cíli. Neubírejte z částky směřované na investice kvůli tomu, že si najednou musíte koupit boty ve slevě, nebo si zase neplánovaně objednáte jídlo, i když už je to počtvrté v řadě. Okrádáte sami sebe do budoucna. Nastavte trvalé příkazy, v rozpočtu dejte investice do fixních výdajů a neuhýbejte z cesty, kterou jste si nastavili. Držte stanovený horizont spolu s pravidelností a budoucnost se vám odmění. Litovat nebudete.

 

Eva Fouani

 



Zlepšujte svou finanční gramotnost

a dostávejte Explicit News pravidelně

Pohlídám za vás trendy na trhu a informuji o příležitostech jako první. No spam.

Podobné články: