Výsledek spolupráce klienta a finančního poradce po 6 letech

Výsledek spolupráce klienta a finančního poradce po 6 letech

 

Čas od času přijde moment, kdy se člověk zastaví a uvědomí si několik věcí najednou. Přesně to se mi stalo, když jsem se nedávno potkal na servisní schůzce s jedněmi svými klienty. Došlo mi totiž, že když jsem před 11 lety začínal pracovat jako finanční poradce, viděl jsem největší přidanou hodnotu této služby v ušetření peněz v rodinném rozpočtu. Zpravidla na tom, že klient sjednal levnější a aktuálnější pojistky než platil doposud.

 

Dnes, zkušenější a po všech těch školeních, kurzech, seminářích a především stovkách schůzek s klienty, to vidím úplně jinak. Největší přidanou hodnotou poradce pro klienta totiž není úspora na pojistkách, ale především pomoc při budování majetku a dosažení cílů. 

To ale chvíli trvá a na rozdíl od úspory na povinném ručení není výsledek vidět hned po schůzce. Naopak. V případě investování, tvorby rezerv a plánu na dosažení renty, je výsledek většinou vidět až po několika letech. Do té doby zůstávají ve vzduchu jen “sliby” a očekávání, že čísla a grafy prezentované ve finančním plánu se opravdu stanou skutečností. Bohužel zde na začátku nefunguje pravidlo “důkaz místo slibů”, a tak poradci i klientovi zbývá jen prostor pro budování vztahu a vzájemné důvěry, díky které překonají toto počáteční období, kdy výsledek není hmatatelný. 

 

Po určitém čase je zajímavé pozorovat změny v přístupu klienta a ve změnách jeho priorit. Je to přirozené. Čím více svým financím rozumí a čím větší má člověk důvěru ke svému poradci, tím je spolupráce úspěšnější. A zatímco na začátku je to poradce, který vidí nesmírnou důležitost v odkládání peněz bokem a pravidelném investování… (řekl bych, že občas klienta i do jisté míry tlačí a nutí, aby peníze investoval a nenechával na běžném nebo spořícím účtě), později se karta obrátí a je to právě klient, který požaduje zajímavější zhodnocení, a vymýšlí jak v rozpočtu najít více peněz k investování, aby si dosáhl svých cílů. #mátosmysl A to je dobře!

 

Krásným příkladem tohoto jevu jsou jedni mí klienti ze Zlína. Potkali jsme se na podzim 2014, kdy potřebovali vyřídit hypotéku na výstavbu rodinného domu za 2.400.000 Kč. Jak tomu u hypoték bývá, všechno bylo standardně nestandardní. Financování jsme vyřizovali 3 měsíce, a tak jsme měli dost času na to se vzájemně poznat. Přesně, jak je napsáno výše, prioritou pro ně byla hypotéka, případně pojištění, a o rezervách a investování nechtěli vůbec slyšet. Naším posláním v Explicitu je však pomáhat lidem budovat majetek a dosáhnout finanční svobody, a tak po několika dlouhých debatách svolili, že si založí investiční účet a budou si společně odkládat alespoň 2.000 Kč / měs. Jejich příjmy tehdy nebyly příliš vysoké. Jana byla na mateřské s roční holčičkou a Mirkův příjem byl jen něco málo přes 25.000 Kč čistého. Neměli dokonce ani vlastní auto, protože Mirek jezdil služebním a Jana si vystačila s hromadnou dopravou.

 

Vyřídili jsme hypotéku, zajištění příjmu - prostě celý finanční plán. V létě začali stavět dům a protože jim nezbývaly žádné volné peníze, na půl roku přestali na investiční účet odkládat. Co se dalo dělat? Rozpočet si to žádal. Znovu začali až někdy na přelomu let 2016 / 2017, kdy dostavěli dům a Tomáš dostal v práci přidáno. V rozpočtu se objevilo dalších 5.000 Kč navíc, které bylo možné odložit. A tím to všechno teprve začíná. Na začátku roku 2017 Jana znovu otěhotněla, a tak jsme plánovali, že na konci roku opět budeme muset snížit částku, kterou si pravidelně investují. Nakonec jsme ale nemuseli. Na konci roku jim totiž končila fixace hypotéky a toho jsme využili ve svůj prospěch. Díky poklesu úrokových sazeb a rozložení splatnosti znovu na 30 let jsme splátku hypotéky snížili téměř o 3.000 Kč / měs. a rozpočet tak mohl zůstat beze změny i po narození dítěte

 

Co následovalo? V roce 2018 Mira změnil zaměstnavatele a kromě nového služebního vozu dostal i přidáno. Příjmy rodiny se tak z původních 33.000 Kč navýšily na 44.000 Kč / měs. během necelých 4 let.  V rodině začalo chybět druhé auto, a tak si vzali na leasing Škodu Fabii za 3.500 Kč / měs., aby byla Jana mobilní a nebyla závislá pouze na služebním autě od Mirka. Finanční plán jsme samozřejmě průběžně aktualizovali v reakci na měnící se situaci rodiny. Do hry nám totiž v roce 2020 vstoupilo dědictví, kdy klienti získali byt po prarodičích. Ten jsme přes Explicit Reality pronajali a do rozpočtu přibylo dalších 7.000 Kč, se kterými bylo možné pracovat. Navíc na konci roku 2020 Jana ukončila 3 letou rodičovskou dovolenou a vrátila se opět do práce. V ten moment už jsem ale nemusel volat já, protože to byli sami klienti, kteří mi volali, že chtějí navýšit původní účet o 1.000 Kč / měs. a k tomu založit druhý, pro Janu na 3.000 Kč / měs. Není se čemu divit. Vždyť z původních příjmů 33.000 Kč, nulového majetku a vyhlídek na neustálé omezování kvůli napjatému rozpočtu, se Jana a Mirek vypracovali za 6 let na příjem 66.000 Kč / měs., auto, investiční byt 2+1 v dnešní hodnotě cca 3.000.000 Kč a vlastní rodinný dům. Náklady na výstavbu (nakonec 2,5 mil. Kč) jim tehdy přišly nepředstavitelné. Dnes má díky růstu cen nemovitostí jejich dům hodnotu téměř dvojnásobnou, tj. 6 - 7 mil. Kč

 

A abych nezapomněl. K tomu všemu vlastní ještě investiční účet, jehož aktuální hodnota je téměř 600 000 Kč! A ano. Jak jsem psal výše. V prvních 2 letech to rozhodně nebylo vidět a já pro ně kromě vyřízené hypotéky neměl žádný reálný důkaz o tom, že finanční plán funguje a že mým hlavním účelem je pomoci jim vybudovat majetek. Dnes už je to jinak. Vlastní majetek ve výši téměř 10 000 000 Kč a to přitom moje práce u nich teprve začíná!

 

 

Milan Šimek, Explicit Invest

 



Zlepšujte svou finanční gramotnost

a dostávejte Explicit News pravidelně

Pohlídám za vás trendy na trhu a informuji o příležitostech jako první. No spam.

Podobné články: